Jak fotografovat v "hrozném" počasí

Jistě není třeba diskutovat o skutečnosti, že nejlépe fungujícím mechanismem na tomto světě je zákon schválnosti. Jistě se i vám stalo, že jste vyrazili na výlet či dovolenou s jasnou představou, jak krásné fotografie na daném místě uděláte. Ve svých představách vidíte vysněné přírodní scény ideálně nasvícené a připravené pro váš fotoaparát. Hned po příjezdu ovšem zjistíte, že realita je úplně jiná. Dokonalou šeď oblohy narušují pouze tmavé mraky plazící se těsně nad vrcholky stromů , každých 10 minut se ze zataženého nebe spustí déšť. Zachmuřeně zíráte na scenérii, kterou by bylo lépe sledovat oknem chalupy s šálkem horkého čaje v ruce. Pokud si ovšem nechcete ještě více zkazit pobyt a strávit ho nadáváním na počasí, nezbude vám než se "vodotěsně" obléknout a na zamýšlený výlet vyrazit. Zvlášť, když letošní jaro tím "ideálním" počasím poněkud skrblí.
Pokud se rozhodnete srdnatě vyjít na takovýto fotovýlet do nepohody, tak budete samozřejmě potřebovat stativ a "prověřenou" fotobrašnu, o které víte, že se po hodině nezmění v měch na vodu. Dále zapomeňte na fotografování "širé" krajiny. Šedivá obloha je největší nepřítel fotografie. Zkrátka, soustřeďte se na krajinný detail a protentokrát zapomeňte na existenci oblohy. Fotografujte tak, aby se na fotkách nevyskytovala.

Nás takové počasí potkalo při víkendovém výletu do Pece pod Sněžkou a vzhledem k tomu, že jsme byli stateční a vyrazili na tůru i v "hrozném" počasí, vznikly následující fotky.

Úpa v Obřím dole
Foceno s prioritou clony, clona=22, čas=2.5 s, ohnisko 25 mm



Foceno s prioritou clony, clona=22, čas=8 s, ohnisko 32 mm


Foceno s prioritou clony, clona=22, čas=1.5 s, ohnisko 18 mm

Nad bývalou kovárnou
Foceno na P-poloautomat, clona=4.6, čas=1/50 s, ohnisko 35 mm

Rudný potok

Foceno na P-poloautomat, clona=3,5 čas=1/60 s, ohnisko 18 mm  (zatímco při pořizování předešlých záběrů mrholilo, či pršelo, tak tady lilo jako z konve)

Na zpáteční cestě Modrým dolem se stal zázrak a mraky se začali trhat.....

Modrý důl
Foceno s prioritou clony, clona=6,3 čas=1/200 s, ohnisko 18 mm


Modrý důl

Foceno s prioritou clony, clona=6,3 čas=1/200 s, ohnisko 18 mm

Komentáře