Jak se fotí Bubovické vodopády.


Jak se fotí Bubovické vodopády?
V podstatě nelehko. Tento moc krásný úsek Bubovického potoka najdete na značené turistické stezce mezi Srbskem a Svatým Janem pod Skalou. Honosné označení vodopády ve většině lidí asociuje Niagaru, a tak je třeba se připravit na to, že něco takového rozhodně neuvidíte. A co hůř, Bubovický potok je většinou téměř vyschlý a místo vodopádů zříte (při troše štěstí) čůrek vody, přelévající se z jednoho jezírka mezi kameny do druhého.

Bubovické vodopády -  normální stav

Takže jak na to? Recept je následující. S výletem vyčkejte na dobu, kdy bude lejt jako z konve alespoň čtyři dny v kuse. Nenechte se odradit předpovědí na den výletu, slibující další déšť. Vezměte si nepromokavé oblečení a boty. Samozřejmě nezapomeňte fotoaparát a stativ. Vyražte optimisticky na cestu ze Srbska a ignorujte fakt, že v údolí Berounky je ještě mokřeji, než jste si představovali. Nenechte se vyvézt z míry skutečností, že se kdejaký potůček, o jehož existenci jste neměli ani tušení (přestože do těch míst jezdíte pravidelně již deset let), změnil na dravou řeku, a že se vlastně nepřetržitě brodíte bahnem. Neříkejte partnerce o bahně mezi lopatkami, které si tam nastříkala při chůzi.

Ve chvíli, kdy jste na místě, tak konečně uvidíte Bubovické vodopády v plné kráse. Postavíte stativ napůl do rozbahněné hlíny a napůl do potoka, nastavíte expozici. Několika vteřinový čas je samozřejmostí - v úzkém údolíčku je tma jako v pytli i když svítí sluníčko a vy máte nastavenou plnou clonu. Znepokojeně pozorujete pohyb nohou stativu bořícího se do bahna a přemýšlíte, co to udělá při tak dlouhé expozici. Nemůžete dělat nic a tak si řeknete, "že si to sedne". S ještě větším znepokojením pozorujete proudy vody, usměrněný listy stromů, řinoucí se jako naschvál přímo na váš foťák. Další nepříjemností je pohyb rostlin, do kterých buší kapky a při dlouhé expozici budou samozřejmě rozmazané. Doufáte, že si to všechno nějak sedne a nějaký snímek vyjde. Doufáte i v rozum vašeho psa pobíhajícího kolem, aby vám nesundal stativ i s foťákem do potoka.

Po celém aktu uložíte svou výbavičku s úlevou do sucha a vyrazíte vzhůru. Nad vodopády se Bubovický potok už rozvodnil a vy půjdete další kilometr v bahně nad kotníky. Ale je to stejně krása, zmoklá jarní příroda je nejhezčí.

Bubovické vodopády - květen 2013

Foceno s prioritou clony, clona=22, čas=1.6 s, ohnisko 64 mm







Komentáře